Yukarı Çık
Evde Tarhana Yapımı
28 Ocak 2016 Perşembe 10:24:43
842 kez okundu.

 

 

 

Malzemeler:

1,5 kg tam buğday unu
1 demet dereotu
500 gr kuru soğan
1 demet reyhan

500 gr kırmızı biber (etli Bursa biberi diye tabir edilen)
1 demet fesleğen
1 kg domates
2 tatlı kaşığı kristal kaya tuzu
1 kg süzme yoğurt
1 bağ tarhana otu
1 demet maydanoz

Hazırlanışı:

Soğanları soyup temizleyin. Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun. Biberleri yıkayıp çekirdeklerini çıkarın.Maydanoz, reyhan, fesleğen ve dereotu dallarını yıkayın.

Soğanı, biberi ve domatesi iri küp şeklinde doğrayın ve büyükçe bir tencereye koyun. Üzerine tarhana otunu da(bütün bir şekilde) koyup, tencerenin kapağını kapatın. Tencereyi ocağın üstüne alıp, kısık ateşte pişmeye bırakın.

Bütün malzeme güzelce pişip menemen kıvamını alınca, üzerindeki tarhana otunu alıp bir kenara ayırın ve pişen malzemeyi genişçe bir hamur yoğurma kabına boşaltın (emaye, çelik veya cam kap olacak). Üzerine un ve süzme yoğurt ilave edip yoğurun (pişmiş malzemelerin elin tahammül edeceği kadar sıcak olması gerekiyor).

Hamur bir parça soğuması için bekletilirken, maydanoz, dereotu, reyhan ve fesleğen dallarını ince ince doğrayın ve hamura ekleyerek bir süre daha yoğurun. Daha sonra hamurun üzerini kapatacak kadar un serpip, üzerine beyaz pamuklu bir bez örtüp bir kenara kaldırın.

Hamura 5 gün boyunca 1 çay bardağı kadar un ilave edip yeniden yoğurun. Her yoğurma sonrasında hamurun üzerine un serpin. Beşinci günün sonunda hamurun ekşimiş, yani mayalanmış olması gerekir.

İki gün daha aynı işleme devam edip hamuru tuzla tatlandırdıktan sonra, kurutma işlemine geçin. (Tüm bu aşamaların uzun ve meşakkatli gelmesi halinde hamur yoğrulduğu gün yahut ertesi sabah da serilebilir. Tek farkı fermantasyon, yani ekşi mayalı hamur oluşturma aşamasının atlanması olacaktır.) Serin ve havadar bir yere temiz, beyaz bir çarşaf serin. Hamurlardan küçük parçalar alıp, çarşafın üzerine serin. Bu parçaları, gün boyu hem sürekli olarak küçültün, hemde tersyüz ederek kurutun.

1-2 gün boyunca kuruyan hamur, ikinci veya üçüncü gün çekilmeye hazır hale gelir. Kuruyan hamur parçalarını dilenirse mutfak robotunda, dilenirse iki el arasında ovalayarak ya da çok sert bir şekilde kurumasını bekleyip değirmene vererek, irice çekilmiş kıvama (mısır unu kıvamına) gelmesini sağlayın.

Ufalanmış olarak da üzerini örtüp, 1-2 gün gölgede iyice kurumasını sağlayın.

Daha sonra bez torbaya koyup, serin ve kuru bir yerde saklayın.

Not: Eskiler, "El tarhananın içinden çıkmaz" derler. Kurutma aşamasında ne kadar çok küçültür ufalarsanız, elle ovma sırasında o kadar az yorulursunuz.

Yapılışı:

Kişi başına 1 yemek kaşığı kadar tarhanayı bir su bardağı su veya et suyu ile ıslatıp eritin ve tencereye koyun. Orta ısıdaki ateşte pişirin.Bir tavada tereyağını eritin, kırmızıbiber ve kuru naneyi ilave edin, cızlayınca çorbanın üzerine dökün ve servis edin.

Not: Arzu ederseniz tarhana çorbanızı kıyma veya peynirle yapabilirsiniz. Acılı severseniz, salça ekleyebilirsiniz.

 

Nurten Ceceli Alkan / Okul Çocukları Ne Yemeli Ne Yememeli?

Bunu Sosyal Medyada Paylaş :

Haber Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.