Son zamanların en çok korkulan hastalıklarından biri olan kansere sebep olan besinler açıklandı! Bu besinlerin tüketiminin vücutta kanser başta olmak üzere birçok hastalığa sebep olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, birçok kişinin her gün severek tükettiği ancak kansere sebep olabilen besinleri sıraladı. Kanser riskine karşı uzak durmamız gereken gıdalar neler? Hangi besinler kansere sebep oluyor? İşte kansere sebep olan besinler...
MİKRODALGADA PATLAMIŞ MISIR
Patlamış mısır nispeten sağlıklı bir atıştırmalıktır, ancak onu patlatmak için uygun olmayan yol, sağlığı bozuyor. Mikrodalga torbalarının içinde perflorooktanoik asit (PFOA) adlı bir kimyasal madde olduğunu belirten uzmanlar, birçok çalışmanın, PFOA tüketimi nedeniyle böbrek, mesane, karaciğer, pankreas ve testis kanserlerine neden olabileceğini gösterdiğini söyledi.
KONSERVE YİYECEKLER
Konserve yiyeceklerle ilgili sorun depolama alanından kaynaklanıyor. Hemen hemen tüm alüminyum kutular, bisfenol-A veya kısaca kansere sebep olan BPA ile kaplıdır. Domatesler ve asit oranı yüksek diğer yiyecekleri konserve kutusundan yemek çok tehlikelidir.
CİPS
Cipste sadece yüksek derecede yağ ve sodyum yok. Aynı zamanda vücudun tanımadığı yapay tatlar, koruyucu maddeler ve gıda renklendiren maddeler de var. Yüksek sıcaklıkta kızartılır ve istenen çıtır dokunun elde edilmesi sağlanır ancak bu durum sigarada da bulunan tanınmış bir kanserojen olan akrilamide zemin oluşturur.
İŞLENMİŞ, TÜTSÜLENMİŞ KIRMIZI ETLER
Bu liste hamburger, sosisli sandviç, sosis gibi yiyecekleri içerir. Genel olarak her gün yenilen kırmızı etin, kanser riskini yüzde 22'ye kadar arttırdığı çalışmalarda gösterilmiştir.
ÇİFTLİK SOMONU
ABD'de yapılan araştırmaya göre; omega-3 yağlarına ihtiyaç vardır ancak bazı çiftliklerde somonlar pestisit, kimyasal, antibiyotik ve diğer kanserojenlerden etkilenmiş bir diyetle beslenirler. Satılan somon balıklarının yaklaşık yüzde 60'ı ise çiftlik somonu.
HİDROJENİZE YAĞLAR-TRANS YAĞLAR
Hidrojenize yağlar, daha uzun süre daha taze kalmaları için kullanılır. İşlenmiş gıdalarda bulunur ancak vücutta kansere yol açan hücrelerin yapısını etkiler.
BEYAZ UN
Beyaz un, işlenmiştir. Tahıllarda doğal olarak bulunan besin maddelerinin çoğunu tahrip edilir. Değirmenler bir kimyasal olan klor gazı ile unun ağartılmasını sağlar.
GDO'LU GIDALAR
Genetiği değiştirilmiş gıdalar bir laboratuvarda zararlılara karşı daha dayanıklı olacak ve sağlam şekilde nakliyeye dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Yapılan açıklamaya göre; Amerika'da hemen hemen tüm tahıllarda (soya fasulyesi, buğday ve mısır) GDO'ludur.
YÜKSEK FRUKTOZLU MISIR ŞURUBU
Basitçe söylemek gerekirse bu tatlandırıcı, kanser hücrelerinin en sevdiği besin maddesi olarak açıklanıyor. Direkt kansere neden olmayabilir ancak kanser hücrelerinin hızla çoğalmasına ve büyümesine izin verir. Genel olarak rafine şeker ve özellikle paketlenmiş yemeklerde bulunur.
YAPAY TATLANDIRICILAR
İnsanların kilo almamalarına yardımcı olmak için özel olarak yapılan tatlandırıcılardaki kimyasallar, özellikle aspartam, vücutta ciddi bir toksine dönüşür.
ORGANİK OLMAYAN MEYVELER VE SEBZELER
Organik olmayan ürünlerde atrazin, tiyodikarb ve organofosfatlar gibi çok tehlikeli pestisitler bulunuyor. Atrazin, insanlarda ciddi sağlık ve üreme sorunlarına neden olduğu bilinen bir kimyasaldır. Ne yazık ki, ürünü yıkamak üzerindeki kimyasal kalıntıları temizlemiyor.
SALAMURA GIDALAR
Salamura gıdalar, nitratlar veya nitritler, tuz ve sirke kombinasyonu ile sertleştirilir. Ayrıca yapay renklendirici de eklenebilir. Sirkenin kendisi bazı sağlıklı niteliklere sahipken, turşu gibi gıdalardaki yüksek tuz seviyesi ve nitratlar / nitritler sağlığınızı bozabilir.
SICAK İÇECEKLER
Son zamanlarda yapılan çalışmalar, düzenli olarak çok sıcak içecekler tüketmenin yemek borunuza zarar verebileceğini ve boğaz kanserine yol açabileceğini göstermiştir.
KAHVE KREMASI
Zararlı içerik: Titanyum dioksit, trans yağlar ve şeker.
CİPS
Zararlı içerik: Monosodyum glutamat
HİNDİ
Zararlı içerik: Arsenik
KONSERVE ÇORBA
Zararlı içerik: Monosodyum glutamat
YAPAY ÇİKOLATAYLA KAPLANMIŞ GIDALAR
Zararlı içerik: Polisorbat 60
BEYAZ ŞEKER
MUFFİN
Zararlı içerik: Soya yağı, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve trans yağlar.
MARGARİN
Zararlı içerik: Potasyum sorbat, trans yağ, soya yağı, gıda boyası.
SOSİSLİ SANDVİÇ
Zararlı içerik: Yüksek tuz, Orange B (gıda boyası)
TATLANDIRICI
Zararlı içerik: Sukraloz
KURUTULMUŞ MEYVE
Zararlı içerik: Sülfit
DONDURULMUŞ BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ
Zararlı içerik: Tert-bütilhidrokinon
TURŞU
Zararlı içerik: Yüksek tuz ve potasyum benzoat (koruyucu katkı madde)
TUZ
TAVUK NUGGET
Zararlı içerik: Digliserid, Red #40 (gıda boyası), karajenan
ŞEKERLİ KAHVALTILIK GEVREK
Zararlı içerik: İşlenmiş karbonhidrat ve şeker.
SALATA SOSU
Zararlı içerik: Sodyum karboksimetil selüloz
DONDURMA
Zararlı içerik: Soya yağı, titanyum dioksit, yapay renklendirici
ŞEKERLEMELER
Zararlı içerik: Yapay boya, fazla şeker, doymuş yağ.
AŞIRI YAĞDA KIZARTILMIŞ YİYECEKLER
Zararlı içerik: Hidrojenize yağ
SPORCU İÇECEĞİ
Zararlı içerik: Yapay boya, ağaç reçinesi
DONDURULMUŞ ARA SICAK
Zararlı içerik: Sodyum, trans yağlar
BULYON KÜPLERİ
Zararlı içerik: Monosodyum glutamat
İŞLENMİŞ ET
Zararlı içerik: Nitrat, aşırı tuz
PAKETLENMİŞ SMOOTHİE
Zararlı içerik: Fruktoz, ksantan sakızı
JÖLE
Zararlı içerik: Şeker, gıda boyası ve pektin
GRANOLA BAR
Zararlı içerik: Şeker, mısır şurubu, sorbitol (yapay tatlandırıcı), soya yağı ve BHT
Kaynak : Sabah